• Pozorovanie kvasiniek na praktikách z biológie

          • Na hodine praktík z biológie žiaci pozorovali kvasinky pomocou mikroskopov a následne diskutovali o tejto téme. Cieľom bolo sledovať štruktúru a správanie kvasiniek pod mikroskopom. Táto praktická časť umožnila žiakom detailnejšie preskúmať svet kvasiniek, zaznamenať zmeny, porozumieť mikroorganizmom, ktoré sú bežnou súčasťou biologických systémov, sledovať delenie buniek a ďalšie znaky aktívneho rastu.

             

          • ExpEdícia v prvom aj druhom ročníku

          • "Som vedec/vedkyňa ...‘‘  - s týmto mottom začal školský rok v I.D a II.C triede. Žiaci na predmete prvouky objavujú, bádajú, skúmajú, argumentujú a zaznamenávajú pozorované. Zážitkovým učením skúmajú svet okolo nás. Konštruktivistický prístup využívajú vďaka neziskovej organizácii Indícia, ktorá pilotuje nové učebnice nazývané ExpEdícia. Spoločne so žiakmi sa učia nielen žiaci, ale i pani učiteľky s ich pani asistentkami. Okrem nových poznatkov získavajú aj cenné skúsenosti napríklad aj o tom, ako sa vyrábajú učebnice. Veríme, že naši žiaci raz prispejú svojimi objavmi k lepšiemu svetu!

          • 1. a 2. miesto v okresnom kole Technickej olympiády

          • Dňa 23. 11. 2023  sa konalo na SPŠSE Levice okresné kolo technickej olympiády v spolupráci s Regionálnym úradom školskej správy v Nitre. Súťažilo sa v dvoch kategóriách. Za kategóriu A (starší žiaci) súťažila dvojica žiakov Beáta Miškovová z 9. B a Martin Pokoraczki z 8.A, ktorí sa umiestnili na 2. mieste. V kategórii B (mladší žiaci) reprezentoval školu Samuel Bobčík zo 7.A, ktorý získal  v silnej konkurencii žiakov pozíciu suverénneho víťaza. Ďakujeme našim žiakom za úspešnú reprezentáciu a Samkovi držíme päste v krajskom kole, do ktorého postúpil z 1. miesta. Info: https://spslevice.edupage.org/news/?gtnid=1603#news-1603 

          • Tradičné remeslá nás bavia

          • Na hodine environmentálnej výchovy a techniky v praxi sme sa zahrali na remeselníkov. Venovali sme sa tradičnému hrnčiarstvu. Práca s hlinou na hrnčiarskom kruhu si vyžaduje pracovnú zručnosť, kreativitu, fantáziu, ale predovšetkým nadšenie z toho, že sa pod rukami vytvára nový predmet pod dohľadom pani učiteľky, ktorá má dlhoročné skúsenosti s týmto krásnym tradičným remeslom. Naučili sme sa, že nie všetko sa podarí prvýkrát, zistili sme, že hlina je tvárny materiál a to, čo si "vytočíme" sami, je pre nás najvzácnejšie. Táto aktivita mala veľký úspech.

          • Pasovanie prvákov

          • Naši milí prváci, včera (21.11.2023) ste sa stali právoplatnými žiakmi základnej školy, ktorí si musia zvyknúť na toľko nových ľudí (pani učiteľky, pani riaditeľku, pani zástupkyne,...), ale aj na rôzne povinnosti, pravidlá, rozvrh, …. Za krátky čas ste sa toho veľa naučili a ukázali ste nám, že ste dosiahli pokrok. Viete recitovať, spievať, poznáte písmenká, dokonca aj básne a piesne v anglickom jazyku. S malým princom ste precestovali planétky aj planéty a svoju úlohu ste splnili na výbornú. Prajeme vám, aby ste sa v 2. ZŠ cítili príjemne, aby ste získali nielen vedomosti, ale zažili aj mnoho radosti a spokojnosti. 

          • Mikulášska kvapka krvi

          • Opäť sa blíži čas vianočných sviatkov, čas darov a darčekov. Pozývame preto rodičov, žiakov a priateľov školy na Mikulášsku kvapku krvi, ktorá sa uskutoční presne "na Mikuláša" v stredu 6.12.2023. Príďte darovať krv, darovať zdravie a život tým, ktorí to potrebujú. Pre nás je to málo, ale pre nich tak veľa ... Ďakujeme!

          • ERASMUS+ MOBILITA V GRÉCKU

          • V termíne od 20. do 24. novembra 2023 sa 15 žiakov a 2 sprevádzajúce učiteľky zúčastňujú na skupinovej mobilite žiakov v partnerskej škole Zografou v Aténach v Grécku. Ide o zmiešanú mobilitu, keďže sa už so svojimi spolužiakmi zoznámili pomocou platformy eTwinning a aplikácie Padlet. Aktivity pokračujú aj po návrate z hosťujúcej školy. V škole absolvujú hodiny angličitny, informatiky, environmentálnej výchovy a ostatných predmetov, navštívia múzeum Akropolis a Pantheón, udržateľnú budovu Stavros Niarchos a samozrejme, bližšie spoznajú grécku kultúru, tradície, tance, spevy na spoločnom večere. Mobilita je podporená v rámci programu Erasmus+ v akreditovanom projekte 2023. Súčasťou výpravy sú dve pedagogické zamestnankyne, ktoré pozorujú gréckych učiteľov pri práci. 

          • Článok o našom farebnom týždni v regionálnej tlači

          • November bol pre našich žiakov na 1. stupni pestrofarebný, ale hlavne nevšedný. Každý deň patril jednej z jesenných farieb a aj deti sa farebným oblečením prispôsobili farbe dňa. Bez rodičov a zákonných zástupcov by sme však farebný týždeň nezvládli, preto im patrí poďakovanie za snahu a ochotnú spoluprácu. 

            Zdroj: MY - Týždeň na Pohroní, číslo 181, ročník 3, 20.11.2023

          • BUBNOVAČKA 2023

          • Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do osvetovej aktivity s názvom "Bubnovačka – Aby bolo deti lepšie počuť!" Dňa 20.11.2023 v čase od 10:00 do 11:00 hod. sme sa pripojili k ostatným tisíckam detí na Slovensku, aby sme hlasným bubnovaním upozornili na dôležitosť ochrany detí pred násilím a potrebu včasnej prevencie v spoločnosti. 

          • Cena výnimočnosti z výtvarnej súťaže

          • Keďže šport je nám v našej škole veľmi blízky, rozhodli sme sa zapojiť aj do výtvarnej súťaže s tematikou Šport v mojom živote. Súťaž vyhlásil Olympijský klub Alojza Szokolyho v Šahách. Odbornú porotu zaujala práca našej žiačky Elišky Havranovej zo VI. A triedy, ktorá získala Cenu výnimočnosti. Blahoželáme! 

          • Olympiáda v anglickom jazyku - školské kolo

          • V dňoch 7. 11. 2023 až 13. 11. 2023  sa uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Súťažilo sa v dvoch kategóriách 1A a 1B. V kategórii 1A súťažilo 38 žiakov 6.-7. ročníka a v kategórii 1B súťažilo 36 žiakov 8. – 9. ročníka. Umiestnenie v kategórii 1A: 1. miesto Katarína Labudová (6.A), 2. miesto Elisabeth Lehotská (7.B) a 3. miesto Ema Havranová (7.A). Kategória 1B: 1. miesto Thomas Raphael Wágner (8.B), 2. miesto  Laura Šuhalová (9.A) a 3. miesto Vanesa Struhárová (8.B). Žiaci, ktorí obsadili prvé miesto, nás budú reprezentovať v okresnom kole, ktoré sa uskutoční dňa 17.1. 2024. V kategórii 1A sme mali 21 úspešných riešiteľov a v kategórii 1B – 20 úspešných riešiteľov. Všetkým úspešným riešiteľom gratulujeme. 

          • Hravo o ekológii a zdravej výžive s Kauflandom

          • Zapojili sme sa do grantového programu  „Hravo o ekológii a zdravej výžive s Kauflandom", aby sme podporili formu kontaktnej práce s cieľovou skupinou žiakov 2. stupňa a zapojili ju aj do zaujímavých vzdelávacích i voľnočasových aktivít. Z finančného príspevku sme zakúpili ovocné dreviny (jablone, čerešne a hrušky), bobuľové kríčkové ovocie (ríbezle, maliny, muchovníky) či už zabudnuté rastliny (rebarboru aj oregano). V priebehu októbra a novembra sme spolu so žiakmi a odbornou pomocou záhradkára z Pukanca pána Cigľana zakúpené produkty zasadili. Z čerstvého ovocia sme vyrobili šťavy, domáce džemy či ovocné kože. Naučili sme sa mnoho o výrobe sirupov, o zbere, sušení a liečbe bylinkami. Za finančnú podporu ďakujeme nadačnému fondu Kaufland a všetkým aktérom, ktorí sa do projektu zapojili.

          • Elektronické testovanie pre 5. a 6. ročník

          • Dňa 13.11. a 15. 11. 2023 prebehlo elektronické testovanie žiakov 5. a 6. ročníka v predmetoch matematika a slovenský jazyk. Dokončili sme tak sériu e-testov pre našich žiakov, kde sa zoznamovali so systémom eTest vyvíjaný NÚCEM-om ako súčasťou NIVAM-u. 

          • Farebný týždeň od 6.11. do 10. 11. 2023 

          • Druhý novembrový týždeň sa na našej „DVOJKE“ niesol v duchu „jesennej palety farieb“. Každý deň sme sa zamerali na jednu z nej. Žiaci, viac ako inokedy, skúmali prírodu okolo seba, spoznávali silu, význam a krásu jednotlivých farieb, vnímali ako pôsobia na našu náladu a aké emócie v nás vyvolávajú. Pomocou rôznych tvorivých aktivít v každej triede a práce s IKT sa dozvedeli množstvo nových informácií ako i to, že človek sa môže liečiť aj prostredníctvom farieb.  Zisťovali, akú farbu má najradšej ich pani učiteľka a prečo. Našim oblečením sme každý deň „zafarbili školu“ do inej jesennej farby. Z prinesených prírodnín a plodov sme si postupne zhotovili jesennú výstavku darov Zeme. Spomenuli sme si aj na tých ľudí, ktorí kvôli svojmu handicapu nemajú možnosť vnímať farebný svet, ktorého sme súčasťou. „Farebný týždeň“ žiakov ako aj učiteľov a vychovávateľov na 1. stupni zjednotil a zaujal. Možno budeme odteraz iným - vďačnejším pohľadom vnímať farebnosť v našom živote. 

            O aktivite v regionálnej tlači MY/ 20.11.2023/ www.mylevice.sk 

          • Postup do okresného kola v stolnom tenise žiakov

          • Dňa 10.11.2023 sa naši žiaci Mlinka Martin, Teplan Filip, Varga Maximilián a Martiško Adam zúčastnili na základnom kole v stolnom tenise na pôde ZŠ Rybník. Naši žiaci potvrdili svoju výkonnosť a postúpili na okresné finále, ktoré sa bude konať v Leviciach dňa 28.11.2023 na ZŠ, Školská 14, Levice.

          • Kino v školskom klube detí

          • Žiaci 4. ročníka si zaslúžili príjemné popoludnie vytvorené podľa vlastných predstáv. Pozreli si rozprávku a pochutnali  si pri tom aj na ovocí, ktoré sme im zakúpili vďaka finančnej podpore Nadácie Kaufland. Nechýbal  ani sirup, ktorý vyrobili žiaci 6. ročníka.  Ďakujeme! 

          • Bylinkové popoludnie v ŠKD

          • Keďže začala sezóna nachladnutí, je načase sa porozprávať o bylinkách. V triede I.A sa toho ujala praktikantka Kvetka. Porozprávala sa s deťmi o prevencii pred prechladnutím a o zahrievaní organizmu. Deti mohli spoznať bylinky na obrázkoch  a následne ich aj ovoňať a ochutnať. Navarený čajík si ochutili sladkým medom a kto chcel, pridal si aj citrónovú šťavu z citrónov, ktoré sa zakúpili vďaka finančnému príspevku Nadácie Kauflandu.

          • Detská liga U11 a U16

          • V minulom týždni sa predstavili naši žiaci v 1.kole nového ročníka "Detskej ligy v malom futbale". Staršia kategória U16 dosiahla výhru nad ZŠ Tekovské Lužany 6:0, tesne prehrali so ZŠ pri Podlužianke 2:3 a remizovali so ZŠ Hronské Kľačany 2:2. Mladšia kategória U11 porazila ZŠ Saratovská 85 6:0 a ZŠ Tekovské Lužany 10:0. Liga pokračuje ďalším kolom vo februári. Držíme palce v ďalších zápasoch.