• Európsky deň jazykov

          • EDJ sa každoročne oslavuje 26.9.2024 a jeho cieľom je podnietiť 700 miliónov Európanov zo 46 členských štátov Rady Európy, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov. Pri tejto príležitosti sa žiaci 1. stupňa prostredníctvom rôznych aktivít zoznamovali s európskymi štátmi, ich vlajkami a zároveň sa naučili pozdrav „Ahoj“ v týchto krajinách. Aby sa učenie stalo zábavou, žiaci si na tváre maľovali vlajky alebo si zhotovili čelenky. Týmito aktivitami si žiaci uvedomili dôležitosť učenia sa cudzích jazykov, spoznávania iných kultúr, a tak posilnili vzájomné porozumenie a rešpekt medzi rôznymi kultúrami.

          • Svetový deň mlieka na školách

          • Veľa sme sa rozprávali o mlieku, o jeho dôležitosti pre rastúce deti, o uznávanom nenahraditeľnom výživnom zdroji zdravej výživy pre svoje široké spektrum vitamínov a účinných minerálnych látok. Hry na farmárov, rôzne aktivity, experimenty či ochutnávky sprevádzali dnešný kreatívno-mliečny deň. 

             

          • Brána jazykov otvorená

          • Dňa 24. 9. 2024 sa trojčlenné družstvo žiakov našej školy zúčastnilo 11. ročníka súťaže organizovanej pri príležitosti Európskeho dňa jazykov „Brána jazykov otvorená“ na Gymnáziu Janka Kráľa v Zlatých Moravciach. Do súťaže sa každoročne zapájajú žiaci základných škôl z Nitrianskeho kraja, pričom tento rok súťažilo 24 družstiev. Súťažiaci prechádzali 23 stanovišťami, kde riešili úlohy v cudzích jazykoch so zameraním na európske kultúrne poznatky. Zadania boli formulované zaujímavou hravou formou (priraďovanie, vyfarbovanie, riešenia krížoviek či interpretácia piktogramov a iných znakov). Žiaci si preverili nielen svoje jazykové zručnosti, ale aj všeobecný prehľad, postreh, rýchlosť, jazykový odhad a tímovú spoluprácu. Našu školu reprezentovali žiaci  IX.B triedy: Vanesa Struhárová, Thomas Raphael Wágner a Kyryl Marynenko pod názvom Modlivky. Žiaci v konkurencii 24 tímov obsadili pekné 6. miesto. Gratulujeme!

          • Rodičovské združenie

          • Vážení rodičia a zákonní zástupcovia,

            pozývame Vás na rodičovské združenie 2. - 9. ročníka, ktoré sa uskutoční dňa 24. 9. 2024 o 16:00 hod. O 16:30 hod. bude nasledovať plenárne rodičovské združenie pre 1. až 9. ročník v školskej jedálni, kde prebehne voľba členov do Rady školy za rodičov. O 17:00 hod. zasadne rodičovská rada v zasadačke školy. Účasť zákonných zástupcov je nevyhnutná.     

          • Medzinárodný deň mieru

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa mieru (21.9.2024) sme sa spoločne s deťmi venovali už na ranných kruhoch v pondelok 23. 9. 2024 téme, ktorá je pre každého z nás dôležitá. Tento deň sme si obliekli biele tričká, aby sme tým zdôraznili hodnotu mieru. Zopár citátov o mieri sa stalo vhodných na ďalšiu diskusiu so staršími žiakmi. Na šablóny holubíc sa mladší žiaci podpísali, starší žiaci jednou vetou do nich napísali, čo pre nich znamená mier. Zo všetkých malých holubíc sme vytvorili jednu veľkú holubicu mieru, ktorou symbolicky vyjadrujeme, že všetkým nám na mieri záleží. 

          • Dvojka myslí environmentálne - dvojka upratuje - aktivita v rámci Svetového čistiaceho dňa 2024

          • Upracme svet, upracme Slovensko - je medzinárodná iniciatíva, ktorej cieľom je nielen počas Svetového čistiaceho dňa vyčistiť naše okolie. Základná škola, Ul. sv. Michala 42 je situovaná v centre mesta Levice, v blízkosti hradného areálu aj vodného toku Perec. Žiaci 1. - 9. ročníka sa zamerajú na čistenie areálu školy, okolia vodného toku Perec, hradného areálu a blízkych ulíc v okolí školy (Ul. sv. Michala, Záhradná, K. Kittenberga a i.). Škola má tradíciu vo vyučovaní environmentálnej výchovy, a tak posilní v žiakoch vzťah k ich blízkemu okoliu. Pripojte sa k nám, vyčistime si naše mesto, aby sme sa v ňom cítili príjemne.

          • Európsky týždeň mobility

          • Mesto Levice sa aj v tomto roku zapája do celoeurópskej kampane  na podporu udržateľnej mobility "Európsky týždeň mobility" (ETM) v dňoch od 16. do 22. septembra 2024. V našej škole sme si vybrali piatok - 20.9.2024, kde sa žiaci aktívnou formou zamerajú na rôzne oblasti dopravnej výchovy, oboznámia sa s pravidlami cestnej premávky, vyskúšajú si jazdu odvahy na našich kolobežkách a je povolené prísť do školy na bicykli alebo kolobežke. 

          • Turistický výcvik - #BeActive School

          • Žiaci 9. ročníka sa v rámci Európskeho týždňa športu a iniciatívy #BeActive School zúčastnili na turistickom výcviku od 17. do 19. septembra 2024. Ide o ďalšiu z aktivít projektu Aktívna škola. Absolvovali túry k Jánošikovým dieram pri Terchovej, prešli pod sedlom Podžiar a navštívili obec Štefanová. Zdolali hrebeňový výstup z Malého na Veľký Kriváň, Snilovské sedlo a sedlo Bublen. Čaká ich ešte Blatnický hrad a Gaderská dolina.

          • Deviataci si "adoptovali" prvákov

          • V živote detí je niekoľko období, ktoré sú považované za kritické v súvislosti s radikálnymi zmenami, ktoré prinášajú. Jedným z nich je obdobie, ktoré súvisí s príchodom žiaka na základnú školu – s tzv. zaškolením. Tohtoroční prváci však nie sú na to sami. Žiaci deviateho ročníka sa rozhodli v spolupráci so ŽŠR, že im pri tom pomôžu. Každý z nich si ,,adoptoval“ jedného prváčika a vzal si ho pod ochranné krídla. Deviataci nezostali len pri slovách. Svojej úlohy sa zhostili výborne. Prváci tak získali starších súrodencov, kamarátov, ktorí ich navštevujú cez prestávky, zoznamujú s priestormi našej školy, povzbudzujú pri nových školských výzvach, či inšpirujú na hodinách výtvarnej výchovy. Spokojný detský úsmev a radosť v očiach prvákov je tá najlepšia spätná väzba.

          • MHD v Leviciach pre žiakov ZADARMO

          • Vážení rodičia, milí žiaci, aj počas školského roka 2024/2025 budú žiaci základných škôl a prvých štyroch ročníkov osemročného gymnázia v Leviciach počas školských dní môcť cestovať autobusmi do školy zadarmo. Žiadosť o vydanie Čipovej karty MHD Levice nájdete TU. Podmienky a bližšie informácie sa dozviete v priložených letákoch.

          • Športová príprava v T18

          • Športové triedy využívajú okrem školských športovísk aj halu T18 a ihriská na futbalovom štadióne. V predmete športová príprava boli úvodné vyučovacie hodiny zamerané na testovanie športových výkonností a zručností. Žiaci absolvovali bežecké disciplíny 5 x 10 metrov/30 metrov aj herné činnosti jednotlivcov v hre 5 na 5 s bránkami.

          • Tréneri v škole

          • Program Tréneri v škole je založený na prepojení športov na štandardných hodinách telesnej a športovej výchovy na 1. stupni ZŠ v spolupráci s odborníkmi z akademickej obce, trénermi, psychológom a zakladateľmi českého programu Tréneri ve škole. Žiaci získavajú základné pohybové návyky v jednotlivých športoch s cieľom, aby si dieťa vybralo šport, ktorý sa mu najviac páči. Žiaci sa zapájajú čo najviac do hier či cvičení.

            Zdroj:  https://www.trenerivskole.sk/o-n%C3%A1s