• Európsky deň jazykov

          • Cudzie jazyky nám dovoľujú bližšie spoznať iné kultúry, ľudí, históriu, mentalitu, hudbu či kuchyňu. Dnes sme sa presvedčili o tom, že záujem o ne je veľký, pretože viacjazyčnosť vedie k lepšiemu porozumeniu a bohatším zážitkom a vedomostiam. Je výhodou aj pri uplatnení sa na pracovnom trhu, a to si uvedomujú už žiaci na 2. stupni základnej školy. Na všetkých stanovištiach riešili úlohy a zvládali rôznu náročnosť aktivít. Deň zavŕšili sladkou odmenou za usilovnosť a správnosť. 

          • Deň mlieka na 2. stupni

          • Triednická hodina v V.C sa niesla v duchu Dňa mlieka. Na začiatku hodiny sa o dobrú atmosféru v triede postarala Emily Krajčiová hrou na heligónke. Potom nasledovalo pozeranie zaujímavých videí a rozhovorov na danú tému. V rámci Dňa mlieka žiaci IX.ročníka na hodine chémie dokazovali prítomnosť bielkoviny v mlieku. Vyzrážali ju pomocou octu a prefiltrovali pomocou filtračnej aparatúry.

          • Na aktuálnu tému ...

          • Občianska náuka sa dnes nezaobíde bez aktívnej práce a participácie žiakov na hodinách. Aj preto počas vyučovania využívame nové formy, aktuálny obsah (témy) prepájame s každodenným životom a snažíme sa vychovávať zo žiakov aktívnych občanov. Škola ako inštitúcia je apolitická, stranícke a agitačné politické vplyvy by do škôl nemali prenikať, ale to neznamená, že nás aktuálne dianie v spoločnosti nezaujíma. Porozumieť podstate parlamentných volieb, ich procesu, vyhľadávanie informácií a samotný priebeh volieb si dnes vyskúšali na hodine občianskej náuky žiaci ôsmeho ročníka.

          • Deň mlieka u nás

          • Posledná streda v septembri patrí tradične mlieku, preto sa v tento deň skloňovalo slovo mleko v rôznych podobách. Viete, že už o mliečku a mliečnych výrobkoch vedia naši žiaci viac? Počítali, koľko mlieka nadojili kravička a kozička, prečítali si, aké je mlieko dôležité, súťažili v skladaní puzzle, vyrobili kravičku a samozrejme, zjedli svoju mliečnu desiatu. Mňam, ochutnávky mliečnych výrobkov, to boli dobroty! 

          • Brána jazykov otvorená

          • Dňa 25. 9. 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili na Gymnáziu Janka Kráľa v Zlatých Moravciach pri príležitosti Európskeho dňa jazykov na súťaži s príznačným názvom Brána jazykov otvorená. Každoročne sa tu schádzajú žiaci základných škôl z blízkeho okolia a v tomto roku sa súťaže zúčastnilo 25 družstiev. Súťažiaci prechádzali 18 stanovišťami, kde riešili úlohy v anglickom, nemeckom ale i  v ruskom jazyku so zameraním na európske kultúrne poznatky. Zadania boli formulované zaujímavou, hravou formou (priraďovanie, vyfarbovanie, riešenia krížoviek či interpretácia piktogramov a iných znakov), pričom sa preverovali nielen ich jazykové zručnosti, ale aj všeobecný rozhľad, postreh, rýchlosť, jazykový odhad a tímová spolupráca. Našu školu reprezentovali žiačky IX.A triedy: Olívia Búryová, Laura Cícerova a Adela Kyselová pod názvom TRIPLE TROUBLE.

          • Medzinárodný deň mieru

          • Dňa 21. septembra sme si v našej škole pripomenuli Medzinárodný deň mieru. Dôležitosť slova MIER sme symbolicky oslávili tým, že sme do školy prišli oblečení v bielych tričkách. Počas vyučovacích hodín prebiehali v triedach tematické rozhovory, tvorivé dielne, uzatvárali sa triedne mierové dohody a uskutočnili sa ďalšie zaujímavé aktivity. Uvedomujeme si, že ak chceme, aby vo svete vládol mier, musí jeho myšlienka začať najskôr v nás samých. Veríme, že semienko mieru bude klíčiť a rásť aj naďalej v nás všetkých. Cieľom tohto dňa bolo posilňovať ideály mieru.

          • Raňajky s pani riaditeľkou

          • Piatkové  ráno sa v našej škole začalo netradične - v školskej jedálni, kde sa zišlo s pani riaditeľkou 12 členov školského parlamentu, koordinátoriek Školského parlamentu a pani zástupkyňa Darina Trnavszká, aby si pochutnali na spoločných raňajkách. Chutné menu - obložené chlebíčky, ovocný čaj a čokoládové croissanty pripravili naše pani kuchárky. Počas raňajok žiaci predstavili vedeniu školy plán aktivít na tento školský rok. Predložili hlavne nové návrhy, ktoré bolo potrebné prediskutovať. Na príjemnom stretnutí sa spoločne dohodli, že takáto aktivita sa pokojne môže stať tradíciou a v blízkej budúcnosti ju radi zopakujú.

             

          • Deň bez áut - Európsky týždeň mobility

          • Vo štvrtok 21. septembra 2023 boli žiaci 2. - 4. ročníka v rámci Európskeho týdňa mobility na Námestí hrdinov v Leviciach, kde sa povozili v ekologických elektrobusoch. Pozreli si ponuku mestských, horských či elektro bicyklov, preverili si znalosti pravidiel cestnej premávky, poskytnutia prvej pomoci a pomocou vlastného pohonu na bicykli si vyrobili cukrovú vatu. 

          • Prednáška o duševnom zdraví

          • Vážení rodičia, milí žiaci, radi by sme Vás pozvali na zaujímavú prednášku a diskusiu na tému Duševné zdravie mladých ľudí pod záštitou internetovej psychologickej poradne pre mladých IPčko, ktorá sa bude konať vo štvrtok dňa 21.9. 2023 o 17:00 hod. v príjemných priestoroch Art House Cafe, Ľ. Štúra 15 v Leviciach (vo dvore na pešej zóne). Dozviete sa zaujímavé a potrebné informácie z oblasti psychického zdravia a problémov teenagerov a určite aj dobré rady mladých, ale skúsených odborníkov, ako tieto krízové situácie zvládnuť.

          • EURÓPSKY TÝŽDEŇ MOBILITY

          • Zapojili sme sa do európskeho týždňa mobility, ktorého hlavnou témou je šetrenie energiou. Táto téma sa zameriava na dôležitosť znižovania energetických nákladov a spotreby v oblasti dopravy s cieľom dosiahnuť udržateľnú a efektívnu mobilitu (zdroj: https://eurotm2023.eurotm.sk/). Žiaci vytvorili plagáty a postery s námetom dňa bez áut a inštalovali ich do všetkých tried školy. 

          • Fyzika s edukačnými aplikáciami

          • Pomocou webovej platformy na tému Látky a telesá vypracovávali žiaci 6. ročníka na hodine fyziky interaktívne cvičenia. Ich úlohou bolo rozlíšiť a správne zatriediť konkrétne príklady. Využívali vlastné mobilné zariadenia, na ktorých si skontrolovali svoje odpovede a percentuálnu úspešnosť. Niektorí z nich dosiahli aj 100 %. 

          • Prvouka v altánku

          • Prváci z I.C triedy využili príjemné jesenné slnečné lúče a vyučovaciu hodinu prvouky strávili v našom altánku. 

          • Matematika s geogebrou

          • Hodina matematiky v VII.A triede bola netradičná. Využili sme naše tablety Microsoft Surface a Lenovo a žiaci pracovali v aplikácii geogebra. Zopakovali si už nadobudnuté vedomosti. 

          • Virtuálna prehliadka vesmírnej stanice ISS

          • Na hodine geografie počas preberania témy o našom mieste vo vesmíre využili žiaci 5. ročníka virtuálnu realitu. Pozorovali galaxie, leteli našou slnečnou sústavou a na chvíľu sa stali súčasťou medzinárodnej vesmírnej stanice ISS. 

          • NOVINKA PRE PRVÁČIKOV

          • Starostlivosť o našich prváčikov sme posilnili programom bilaterálnej integrácie, ktorá posilňuje myslenie, pohyb a pamäťové schopnosti. Ich trénovaním zábavnou formou je možné zlepšiť pozornosť a prácu žiakov v triedach. Bilaterálna integrácia predstavuje prepojenie edukácie a procesu učenia jednotlivých žiakov.

            Porozumenie a jazykovú rovinu podporujeme tréningom fonematického uvedomovania podľa Eľkonina. Tento tréning zlepšuje proces osvojovania si čítania a písania.

            Jedným z mnohých krúžkov na našej škole je aj krúžok Hravá grafomotorika, pomocou ktorého sa staráme o pozitívny rozvoj dieťaťa od držania tela pri sedení, správneho držania pera či ceruzky, vhodného prítlaku až k napísaniu samotného slova. Jednotlivé aktivity sú realizované v pokojnom prostredí rozľahlej knižnice či gymnastickej učebne so školskou špeciálnou pedagogičkou, ktorá pôsobí v inkluzívnom tíme našej školy.

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

          • Vážení rodičia, zákonní zástupcovia, milí žiaci, slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 sa uskutoční dňa 4.9.2023 podľa nasledovného harmonogramu: o 8:00 hod. sa žiaci 1. ročníka zhromaždia na školskom dvore a žiaci 2. - 9. ročníka vo svojich triedach. Prevádzka školy bude od 7:30 hod. do 10:00 hod. Dňa 4.9.2023 nie je v prevádzke Školský klub detí ani školská jedáleň.

          • Erasmus+ mobilita akreditovaného projektu pre školský podporný tím

          • V dňoch od 28.8.2023 do 2.9.2023 sa členky školského podporného tímu - školská špeciálna pedagogička, školská psychologička a sociálna pedagogička vzdelávali v rámci akreditovaného projektu Erasmus+ v talianskom Alghero na ostrove Sardínia. Kurzy, ktoré absolvovali, sa zameriavali na riešenie traumy a jej vplyvom na učenie a správanie sa, na efektívnu komunikáciu s rodičmi a na riešenie zložitých situácií v triede pri vyučovaní spätých so špecifickými poruchami správania sa či poruchami učenia sa. Mobilita napĺňa ciele projektu Erasmus+ - byť školou s rovnakým prístupom k vzdelávaniu.