• OZNÁMENIE

          • Riaditeľstvo Základnej školy, Ul. sv. Michala 42 v Leviciach Vám oznamuje, že dňa 05. 05. 2023 (piatok) udeľuje riaditeľské voľno žiakom 1. – 9. ročníka z prevádzkových dôvodov – medzinárodné aktivity učiteľov v rámci projektu Erasmus+.  Vyučovanie pokračuje dňa 9. 5. 2023 (utorok).

          • Látkové obaly - znovupoužívanie materiálov

          • Na hodine environmentálnej výchovy si počas preberania tematického celku "odpady" mohli žiaci ušiť z odpadových látok nový obal a podporiť znovupoužívanie textilných obalov. Táto zaujímavá aktivita nadväzovala na Deň Zeme a žiacke výrobky určite nájdu všestranné využitie, napríklad aj v domácnosti.  

          • Triedna žiacka environmentálna konferencia

          • Na triednej environmentálnej konferencii žiaci V.B triedy prezentovali prostredníctvom posterov navzájom jednotlivé chránené rastliny a živočíchy, diskutovali o ochrane prírody a nevyhnutnosti zachovania biodiverzity jednotlivých geobiómov. Aktivitou nadviazali na Deň Zeme.   

          • DEŇ ZEME 2023

          • Už prváci veľmi dobre vedia, aké je dôležité chrániť našu planétu, ako separovať  odpad a čo je recyklácia. Naučili sa aj niečo nové o elektroodpade vďaka spolupráci s Komenského inštitútom. Prijali výzvu, že sa skúsia niečoho, čo produkuje elektroodpad, vzdať aspoň na týždeň. Modely z plastelíny, najčastejšie mobil, televízor ale aj hračky fungujúce na jednorazové batérie, im to budú pripomínať. Do aktivít sa zapojili aj starší žiaci. Kreslili na chodník, pripravili permakultúrny záhon, ušili eko obaly na pečivo, ovocie a zeleninu, upravili kompostovisko, uskutočnili konferenciu na tému ochrana prírody na Slovenku a vo svete (V.C). Siedmaci na hodinách techniky dávali novú tvár použitým plastom a plechovkám. V piatok 21. 4. školský parlament uskutočnil brigádu. Po dobre odvedenej práci sa účastníci odmenili sladkou dobrotou, a tak mohli s dobrým pocitom začať víkend. Takto aspoň malým kúskom žiaci 1. a 2. stupňa prispeli k ozdravovaniu našej planéty. 

          • Turistický krúžok

          • 22. apríla 2023 turistickí nadšenci absolvovali náučný chodník Plešovica - Tlmače, a tým tiež potvrdili dôležitosť Dňa Zeme.

          • Žiaci 1. stupňa na divadelnom predstavení

          • V rámci Levických divadelných dní sa dňa 21.4. 2023 žiaci 1. stupňa zúčastnili na divadelnom predstavení s názvom Ako zajko do Afriky putoval. Úsmevná rozprávka spojená s veselými pesničkami sa deťom veľmi páčila.

          • Deň narcisov 2023

          • Ďakujeme všetkým, ktorí boli solidárni  v podobe pripnutia narcisu a prispenia do zbierky Deň narcisov. Leitmotívom tohto roku bol  obrátený narcis s claimom "ĎAKUJEME, ŽE VIDÍTE ŽIVOT AJ Z INEJ STRANY"....niekedy totiž život "bodne", obráti sa naruby, a to vo väčšine prípadov oznámenia onkologickej diagnózy. V tento deň sa nám podarilo vyzbierať 550 €. Peniaze boli vložené  na účet Dňa narcisov.

          • ICILS 2023

          • Žiaci VIII.A sa stali súčasťou medzinárodnej štúdie počítačovej a informačnej gramotnosti (ICILS) 2023. Naša škola bola vybraná medzinárodným centrom (IEA Hamburg) spomedzi všetkých základných škôl na Slovensku, a to prostredníctvom NIVaM. Meranie prebieha približne v 30-tich krajinách celého sveta. Žiaci sa dňa 20.04.2023 zapojili do online testovania formou niekoľkých modulov, cvičných testov a dotazníkov. Pred realizáciou testovania vyplnili online dotazníky aj učitelia, riaditeľka školy a školský koordinátor IKT. Priebeh dnešného testovania bol bezproblémový. 

          • IHRA 2023 - 1. miesto na Slovensku

          • Dňa 19.4.2023 sa uskutočnila prehliadka počítačových hier, ktoré vytvárajú žiaci základných, stredných a vysokých škôl. Do súťaže zaslali naši žiaci dva projekty, ktoré postúpili na obhajobu pred odbornou porotou. Predstavili jej svoju hru, kód hry, ukázali použiteľnosť, grafiku a ďalšie atribúty. V hre "Pirate run" Tomáša Kádasiho (IX.B), ktorý programoval v prostredí Microsoft Make code Arcade, ocenili vlastnú grafiku a textúry. Za najlepšiu hru získal tím 1. miesto v kategórii základných škôl v zložení - David Dojčák (IX.B) a Gábor Papp (IX.A). Naprogramovali ju v prostredí Scratch pod názvom Blumelein - strategická hra z obdobia pred II. svetovou vojnou. Gratulujeme!

          • SCRATCH CUP - PYTHON CUP 2023

          • Dňa 19. 4. 2023 sa uskutočnilo celoslovenské kolo súťaží v programovaní, ktoré usporiadala Univerzita Komenského v Bratislave. Žiaci 7. a 8. ročníka programovali v blokovom programovacom jazyku Scratch a žiaci 9. ročníka programovali v jazyku Python. 

          • Meet DofE

          • 13. apríla 2023 sa v Piešťanoch uskutočnilo Top podujatie pre viac ako 200 pedagógov a pracovníkov s mládežou z celého Slovenska. Na podujatí plnom prednášok, inšpirácie a networkingu sa pedagógom okrem riaditeľa DofE Miloša Ondrášika prihovoril aj britský veľvyslanec na Slovensku Nigel Baker, ktorý je dlhoročným podporovateľom Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu. Jedným z hostí bol aj neuropsychológ Dr. Robert Krause, ktorý zábavným a invenčným spôsobom oboznámil účastníkov s fungovaním mozgu a jeho možnosťami. Ako efektívne komunikovať so svojimi študentami a problematiku mentálneho zdravia mládeže priblížila Dr. Radka Čopková z Linky detskej dôvery. Program „Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu“ v oblasti dobrovoľníctva získal Národné ocenenie „Srdce na dlani 2022“  - ocenenie výnimočných dobrovoľníkov a dobrovoľníčok, jednotlivcov aj kolektívov za ich dobrovoľné aktivity uskutočňované v prospech iných v rôznych oblastiach spoločenského života, rozvoja komunity, ochrany životného prostredia, zdravia, kultúry, umenia, výchovy, vzdelávania a i., vykonávané bez nároku na finančnú odmenu alebo akýkoľvek honorár. Rovnako je aj ocenením výnimočných projektov, ktoré svojím poslaním menia veci k lepšiemu. Na podujatí sa zúčastnili naše kolegyne, pre ktoré sa stalo DofE "SRDCOVKOU".  

          • IQ OLYMPIÁDA 2023 - školské kolo

          • IQ olympiáda nepreveruje „naučené“ vedomosti, ale najmä schopnosť logicky uvažovať a súčasne pomáha vyhľadávať intelektovo nadané deti. Je zostavená ako súbor logických úloh, ktoré sú všestranné a pokrývajú rôzne druhy intelektového nadania. Výsledkom však nie je výška IQ, ale iba počet bodov za vyriešenie testu. Dňa 17. 4. 2023 sa vybraní žiaci 2. stupňa zapojili do online školského kola IQ olympiády. Veríme, že aj v tomto školskom roku budeme mať zastúpenie v regionálnom semifinále. 

          • BALTIE 2023 - školské kolo

          • Dňa 17.4.2023 sa uskutočnilo školské kolo programátorskej súťaže BALTIE 2023. Súťažilo sa vo všetkých troch kategóriách, v kategórii A (3. ročník) sa na 1. mieste umiestnil Damián Ciriak, na 2. mieste Oliver Šafránko, na 3. mieste Aurel Čisár a na 4. mieste Nicolas Noel Weigt (všetci žiaci z III.C). V kategórii B (4. - 6. ročník) sa na 1. mieste umiestnil Adam Martiško (VI.A), 2. miesto obsadil Peter Čisár (V.C) a 3. miesto obsadila Ema Havranová (VI.A). V kategórii C (7.-9. ročník) sa na 1. mieste umiestnil David Dojčák (IX.B), 2. miesto obsadil Lukáš Šabík (IX.B) a 3. miesto patrilo Eme Homoľovej (VII.A). Čoskoro na nich čaká krajské kolo. Gratulujeme!

          • Postup do celoslovenského kola Biblickej olympiády z evanjelického a. v. náboženstva

          • Dňa 31.3.2023 sa uskutočnilo seniorálne (krajské) kolo a v kategórii S1 sa na 2. mieste umiestnila Daniela Hasičová (III.A), na 4. mieste Damián Ciriak (III.C). V kategórii S2 sa na 5. mieste umiestnil Lukáš Skala (V.C). V kategórii S3 získala 1. miesto Alica Tóthová (IX.A), ktorá postupuje do celoslovenského finále. 2. miesto získala Linda Tóthová (IX.A) a 6. miesto získal Matúš Pavol Hámornyik (VIII.A). Gratulujeme!

          • Dve 1. miesta na okresnom kole Geografickej olympiády

          • Dňa 31.3.2023 sa konalo okresné kolo Geografickej olympiády. V kategórii E (8.-9. ročník) sa na 1. mieste umiestnil David Dojčák (IX.B) a na 2. mieste Ivan Damián Demo (IX.A). Obaja postupujú na krajské kolo. V kategórii F (6.- 7. ročník) sa umiestnil Thomas Raphael Wágner (VII.B) na 10. mieste a bol úspešným riešiteľom. V kategórii G (5. ročník) získal 1. miesto Marcel Tóth (V.A). Gratulujeme!