• Úspech na chemickej olympiáde

          • Gratulujeme Patrikovi Šabíkovi z IX.B triedy za 3. miesto v okresnom kole chemickej olympiády, ktoré sa konalo dištančnou formou. Tetno úspech mu umožnil postup do krajského kola. Držíme mu päste!

          • Otvorenie základnej školy pre 1. - 5. ročník od 1.6.2020

          • Vážení rodičia, zákonní zástupcovia,   

            v súvislosti s obnovením výchovno-vzdelávacieho procesu pre 1. - 5. ročník od 1. júna. 2020 v priestoroch našej školy Vám oznamujeme povinnosť dodržiavať hygienicko-epidemiologické opatrenia pri príchode do školy a odchode Vášho dieťaťa domov (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk).

            Zákonný zástupca je povinný:

            • zabezpečiť pre svoje dieťa každý deň dve rúška a papierové jednorázové vreckovky,
            • dodržiavať pokyny riaditeľky školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky základnej školy do konca školského roku 2019/2020,
            • predložiť pri prvom nástupe žiaka, ktorý nastupuje od 1.6.2020 do školy, alebo po každom prerušení jeho dochádzky v trvaní viac ako tri dni, písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia COVID-19 a nemá nariadené karanténne opatrenia (vyhlásenie zákonného zástupcu (.doc) - vyhlasenie_zak_zastupcu.docx, vyhlásenie zákonného zástupcu (.pdf) - vyhlasenie_zak_zastupca.pdf). 

            Ďalšie informácie:

            • prevádzka školy je od 7.00 do 16.00 hod., 
            • vstup do budovy školy bude umožnený iba žiakom a bude organizovaný podľa časového harmonogramu, v čase od 7.00 do 8.00 hod. v 10 minútových intervaloch, 
            • je vhodné, aby žiaci s cieľom ochrany pred komunitným šírením ochorenia COVID –19 v základnej škole, prichádzali ku škole a odchádzali zo školy  len s osobami, ktoré so žiakmi žijú v spoločnej domácnosti, 
            • prvý deň pri vstupe do budovy školy žiak odovzdá písomné vyhlásenie o zdravotnom stave, 
            • každý deň bude žiakom meraná teplota a musia si dezinfikovať ruky, 
            • žiaci nosia rúška len v spoločných priestoroch, v triede rúška nemusia nosiť,
            • vyučovanie bude prebiehať podľa upraveného rozvrhu hodín, 1. - 4. ročník bude mať 4 vyučovacie hodiny, 5. ročník bude mať 5 vyučovacích hodín, 
            • skupiny žiakov na vzdelávanie a záujmové činnosti budú vytvárané s maximálnym počtom 20 žiakov,
            • ročníky 6. – 9. pokračujú v dištančnom vzdelávaní cez portál edupage a www.bezkriedy.sk, 
            • pre 1. – 5. ročník bude online vzdelávanie zabezpečené len vtedy, ak to personálne kapacity umožnia,
            • žiaci 1. – 5. ročníka budú mať zabezpečené stravovanie v školskej jedálni v zmysle usmernení RÚVZ a MŠVVaŠ SR, 
            • ŠKD bude fungovať do 16.00 hod.

             

            Upozornenie: v prípade, ak je u dieťaťa podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, zákonný zástupca bezodkladne o tejto situácii informuje riaditeľa školy a príslušného vyučujúceho. Platí to aj v prípade karanténneho opatrenia.

             

            Viac informácii: 

            https://www.levice.sk/?id_menu=0&module_action__175716__id_ci=272089#m_175716

            https://www.minedu.sk/organizacia-a-podmienky-vychovy-a-vzdelavania-materskych-a-zakladnych-skol-do-konca-skolskeho-roka-20192020-aktualizovane-22-5-2020/

          • Zľavové kupóny pre žiakov

          • Milí žiaci, spoločnosť Mira office poskytla aj v tomto školskom roku zľavové kupóny, ktoré sú platné do konca septembra 2020. Môžete si ich vytlačiť, ale nemusíte. Stačí, ak si ich stiahnete do mobilu a pri pokladni ukážete čiarový kód.

          • Nevynechali sme ani informatické súťaže

          • Nadaní žiaci, ktorí sa v našej škole venujú programovaniu pracovali na svojich projektoch aj v čase prerušenia vyučovania. Napriek tomu, že IQ olympiáda sa pre mimoriadnu situáciu neuskutočnila, naši žiaci pracovali na úlohach domáceho kola v programovacom jazyku Baltík. Svoje naprogramované práce v jazyku Baltík poslali do súťaže IHRA, ktorá je organizovaná UPJŠ v Košiciach. Zároveň  všetci zapojení žiaci patrili medzi úspešných riešiteľov Scratch Cup, Imagine Logo Cup a Python Cup 2020. Žiačka Noemi Sasaiová (IX.B) sa zúčastnila výberu v súťaži Scratch Match, určenom pre dievčatá - programátorky, a jej projekt v programovacom jazyku Scratch síce nepostúpil do celoštátneho finále, ale získala ocenenie za svoju prácu. Žiaci, Matej Havran (VII.B) a Patrik Šabík (IX.B), začali v tomto školskom roku po prvýkrát programovať v jazyku Python a zúčastnili sa súťaže s názvom Palma Junior.

          • Hodnotenie žiakov v čase mimoriadnej situácie

          • Vážení rodičia a  zákonní zástupcovia,

            súčasná zložitá situácia v školstve si vyžaduje nový prístup a nové riešenia vo vzdelávaní a v hodnotení našich žiakov. Snažíme sa pristupovať k tejto náročnej úlohe zodpovedne a s dôrazom na individuálne potreby žiakov. Od začiatku mimoriadnej situácie spôsobenej prerušením vyučovania v školách sa venujeme kvalitnej online výučbe podľa platného rozvrhu na školský rok 2019/2020 cez webovú stránku školy Edupage a portál www.bezkriedy.sk. Na základe Usmernenia MŠVVaŠ SR zo dňa 20. 4. 2020  na hodnotenie žiakov základných škôl v čase mimoriadnej situácie, spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020 bolo priebežné hodnotenie formou klasifikácie zmenené na hodnotenie, ktoré má charakter slovnej, ale zároveň konštruktívnej spätnej väzby. Tú  žiakom počas učenia sa poskytujú vyučujúci jednotlivých predmetov, samozrejme s prihliadnutím na ich individuálne osobitosti a ich momentálnu fyzickú a psychickú disponovanosť. Vzhľadom na náročnosť dištančného vzdelávania rešpektujeme aj individuálne podmienky žiaka na jeho domácu prípravu a dištančné vzdelávanie.

            Zároveň Vás však upozorňujeme, že podklady na priebežné a následné záverečné hodnotenie žiakov získava učiteľ v čase prerušeného vyučovania v školách najmä zo žiackych prác v podobe komplexných úloh, projektov a samostatne spracovaných prác žiakmi počas domácej prípravy s prihliadnutím na individuálne podmienky každého žiaka. Neoddeliteľnou súčasťou týchto podkladov sú aj vzájomné konzultácie a rozhovory so žiakmi, prípadne s ich zákonnými zástupcami v rámci ich možností.

            Aby učenie bavilo všetkých, nielen žiakov, ale aj učiteľov, je nevyhnutné z Vašej strany a zo strany Vašich detí poskytovať spätnú väzbu vyučujúcim za účelom zlepšenia výkonu žiakov a ich výsledkov učenia. Súčasne to pomáha učiteľom vylepšovať vyučovacie postupy, pomenovať chyby, ktoré žiaci robia, navrhnúť im postup pri ich odstraňovaní a motivovať ich k ďalšej práci.

             

            Pozor!

            1. Ak žiak zo subjektívnych príčin neplní požiadavky dištančného vzdelávania a dosahuje neuspokojivé výsledky za toto obdobie vyučovania na diaľku, je možné mu určiť preskúšanie pred postupom do vyššieho ročníka, ktoré sa uskutoční do 31.8.2020 na základe rozhodnutia pedagogickej rady.
            2. Komisionálne skúšky do 31.8.2020 môžu absolvovať aj tí žiaci, ktorí v 1. polroku školského roka 2019/2020 boli hodnotení známkou „nedostatočná“ z dvoch a viac predmetov, prípadne boli neklasifikovaní.
            3. Predmety – Výtvarná výchova, Hudobná výchova, Pracovné vyučovanie, Telesná a športová výchova, Športová príprava, Environmentálna výchova, Praktiká z biológie, Cvičenia zo slovenského jazyka a literatúry, Cvičenia z matematiky a Technika v praxi, ktoré pôvodne boli klasifikované, ale vzhľadom na prerušenie vyučovania nie je možné plnohodnotne naplniť ich ciele, nebudú klasifikované ani hodnotené slovne, ale ich absolvovanie a ukončenie bude vyjadrené formou „absolvoval/neabsolvoval“.

             

            Vedenie ZŠ

          • Oznam pre rodičov a zákonných zástupcov

          • Vážení rodičia a zákonní zástupcovia,

            chceli by sme Vás požiadať, aby ste v termíne od 27.4.2020 do 7.5.2020 v čase od 9:00 hod. do 15:00 hod.  zabezpečili vypratanie šatňových skriniek svojich detí z dôvodu realizácie dezinfekcie priestorov školy a ich zariadenia. Pri vstupe do budovy školy je nutné nahlásiť sa vedeniu školy s dôrazom na prísne dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení (povinné rúško a dezinfekcia rúk, prípadne rukavice). Za pochopenie ďakujeme.

          • Zápis do 1. ročníka aj osobne

          • Z dôvodu mimoriadneho prerušenia školského vyučovania prebieha zápis detí na plnenie povinnej školskej dochádzky na našej škole elektronicky od 15. apríla 2020 do 30. apríla 2020. V prípade, ak zákonný zástupca nemá možnosť elektronicky komunikovať so školou,  môže  vyplniť  formulár  k zápisu osobne vo vestibule školy v termíne od 20. apríla 2020 do 30. apríla 2020 v čase od 9:00 hod. do 15:00 hod. za prítomnosti vedenia základnej školy (potrebný je občiansky preukaz a rodný list dieťaťa). Všetky kontakty  so školou  sa uskutočnia čo  najbezpečnejším  spôsobom s dôrazom na dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení (rúško, ochranné rukavice a vlastné pero). V prípade otázok nás kontaktujte na telefónnom čísle: 036/6312515. 

            Vedenie ZŠ

          • OZNAM PRE ŽIAKOV A ICH RODIČOV

          • Dobrý deň, milí žiaci, milí rodičia,

            v prvom rade Vám chceme zaželať veľa zdravia a pracovných úspechov pri plnení domácich a pracovných povinností.

            Touto cestou Vás žiadame, aby ste ani v tejto mimoriadnej situácii nezabúdali na školské povinnosti a plnili si zadané úlohy na webovej stránke školy a na stránke ww.bezkriedy.sk zo všetkých vyučovacích predmetov zodpovedne.

            Vaša snaha a usilovnosť pri ich plnení je zo strany vyučujúcich každodenne zohľadňovaná. Vypracované úlohy sú pravidelne kontrolované, opravované a slovne hodnotené. Niektoré zadania z toho množstva zadaných domácich úloh sú hodnotené aj známkou. Je to preto, lebo aj od takejto dištančnej formy vyučovania a overovania vedomostí bude závisieť Vaše koncoročné hodnotenie. Zároveň Vás upozorňujeme, aby ste si svoj pracovný čas rozvrhli primerane a nezabúdali aj na relax a aktívny oddych.


            S pozdravom


            Kolektív pedagogických a odborných zamestnancov ZŠ

          • OZNAM PRE RODIČOV - POPLATKY ZA ŠKD

          • Vážení rodičia,

            poplatok za ŠKD za mesiac apríl sa v zmysle usmernenia Oddelenia školstva a vzdelávania Mestského úradu Levice vyberá v predpísanej výške podľa platného VZN. Poplatok za mesiac máj a jún sa zatiaľ neuhrádza. V prípade, že bude pokračovať mimoriadna situácia a naďalej bude prerušené vyučovanie, poplatok za mesiac apríl sa presunie na úhradu poplatku za mesiac máj, prípadne až za mesiac jún.  Ak táto situácia bude pretrvávať naďalej, poplatky budú rodičom vrátené. O ďalšom postupe Vás budeme včas informovať.

          • ZÁPIS ŽIAKOV DO 1. ROČNÍKA ZÁKLADNEJ ŠKOLY

          • Milí zákonní zástupcovia,

            v súvislosti so súčasným mimoriadnym stavom bude zápis na plnenie povinnej školskej dochádzky v základných školách na školský rok 2020/2021 prebiehať elektronickou formou v termíne od 15. apríla 2020 do 30. apríla 2020. 

            Povinnosti zákonného zástupcu:

            a) zákonný zástupca je povinný zapísať každé dieťa, ktoré do 31.8.2020 dovŕši vek 6 rokov;

            b) zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami doloží vyjadrenie CPPPaP do vydania rozhodnutia o prijatí dieťaťa do základnej školy, najneskôr do 15. júna 2020;

            c) v prípade, ak CPPPaP odporučilo dieťaťu odklad začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky, zákonný zástupca dieťaťa je povinný oň požiadať školu taktiež elektronickou formou v termíne konania zápisu;

            d) súčasťou žiadosti o odklad je aj odporučenie CPPPaP a odporučenie všeobecného lekára pre deti, ktoré zákonný zástupca doručí dodatočne, najneskôr do štyroch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.

            Dokumenty potrebné k zápisu:

            Elektronický zápisný lístok pre 1. ročník 

            Žiadosť o odklad plnenia povinnej školskej dochádzky na základe odporúčania CPPPaP (odklad_2021.docx, odklad_2021.pdf)

            Upozornenie:

            S prihlásením dieťaťa na konkrétnu základnú školu musia súhlasiť obidvaja rodičia, aj v prípade, že spolu nežijú v spoločnej domácnosti. Výnimku tvorí len súdne nariadenie o zbavení rodičovských práv pre niektorého z dvojice zákonných zástupcov dieťaťa. Od plnenia povinnej školskej dochádzky nie je možné nikoho oslobodiť. Overenie údajov, poskytnutých zákonnými zástupcami v elektronickej prihláške, sa uskutoční do dvoch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.

          • Oznam pre rodičov a žiakov

          • Dňa 24.3.2020 uviedol na tlačovej konferencii po rokovaní vlády SR minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling, že školy ostanú zatvorené až do odvolania. Rozhodol o tom Úrad verejného zdravotníctva SR, reagujúc na opatrenia, týkajúce sa zabránenia šírenia nového koronavírusu. Pre školský rok 2019/2020 sa ruší aj Testovanie-9, teda monitor, ktorý píšu žiaci deviateho ročníka. Prihlášky na stredné školy je možné podať do 15. mája a k prihláške sa nebude vyžadovať potvrdenie od lekára.  Prijímacie pohovory na stredné školy sa uskutočnia najneskôr do 30. júna.  Posúvajú sa aj termíny zápisov do základných škôl. Tie by sa mali uskutočniť v druhej polovici apríla, od 15. do 30. apríla, ale bez osobnej prítomnosti detí.  Na novej platforme na dištančné  vzdelávanie na webovej  stránke www.ucimenadialku.sk nájdu učitelia, žiaci, ale aj rodičia materiály na digitálne vzdelávanie a ďalšie dôležité informácie. 

          • USMERNENIE V SÚVISLOSTI SO ŠÍRENÍM KORONAVÍRUSU COVID-19

          • V zmysle usmernenia Ministerstva školstva publikovaného dňa 9.3.2020 informujeme: 

            V súvislosti so šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 zasadal dňa 6. 3. 2020 Ústredný krízový štáb, ktorý prijal viaceré nové opatrenia a zákazy. Na základe uvedených prijatých opatrení Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vydáva 2. usmernenie k šíreniu koronavírusu pre školy, školské zariadenia, zamestnancov rezortu školstva a športové zväzy v tomto znení:

            RUŠIA SA:

            1. s okamžitou platnosťou všetky zájazdy, exkurzie a študijné pobyty žiakov a študentov do zahraničia,

            2. návštevy v reedukačných výchovných zariadeniach až do odvolania.

            Dôrazne sa neodporúča cestovať do krajín, kde sa koronavírus objavil - hlavne do Talianska.

                 MŠVVaŠ nemá možnosť vylúčiť z vyučovania v rámci povinnej školskej dochádzky žiakov, ktorí neprejavujú príznaky ochorenia len z dôvodu, že boli na pobyte v oblastiach postihnutých výskytom koronavírusu, je potrebné riadiť sa pokynmi hlavného hygienika, regionálneho úradu verejného zdravotníctva, resp. Úradu verejného zdravotníctva. MŠVVaŠ zároveň chápe obavy rodičov a detí z koronavírusu, a preto DÔRAZNE apeluje na rodičov, pokiaľ sa ich deti vrátili z oblastí, kde sa koronavírus objavil, aby sami zvážili ich 14-dňovú domácu izoláciu. Ak sa osoby, ktoré sa zdržiavali v oblastiach, kde sa koronavírus objavil, rozhodnú nerešpektovať odporúčanie ostať doma a zamestnávateľ, resp. zriaďovateľ má obavy z možného rozširovania koronavírusu, má možnosť svoje kroky konzultovať s regionálnym úradom verejného zdravotníctva, resp. s Úradom verejného zdravotníctva.

            Naďalej trvale až do odvolania platia a musia sa dodržiavať nižšie uvedené odporúčania:

            • v prípade, že sa u ktorejkoľvek osoby, ktorá sa nachádzala v oblastiach, kde sa vírus vyskytol, objavia počas 14 dní od návratu symptómy spojené s ochorením spôsobeným koronavírusom, a to najmä zvýšená teplota, kašeľ, bolesti v hrdle, táto osoba musí ostať doma, nechodiť priamo k lekárovi, kontaktovať lekára telefonicky, popísať mu symptómy a riadiť sa jeho príkazmi,

            • v prípade, že lekár na základe popísaných symptómov rozhodne, že daná osoba musí byť hospitalizovaná, pošle lekár pre danú osobu špeciálnu sanitku. Každopádne nesmie takáto osoba chodiť sama na pohotovosť alebo na infekčné oddelenie,

            • v prípade, že symptómy nebudú ťažké, môže obvodný lekár rozhodnúť, že osoba ostane v domácej karanténe,

            • v prípade, že sa vyskytne podozrenie u žiaka bývajúceho na internáte, je potrebné postupovať obdobne.

                 Pre materské školy, základné školy, stredné školy, vysoké školy, školské zariadenia, študentské domovy a internáty ministerstvo školstva odporúča dodržiavať všeobecné preventívne ochranné opatrenia:

            • pravidelne si umývať ruky mydlom a vodou po dobu najmenej 20 sekúnd alebo použiť dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu,

            • nedotýkať sa očí, nosa a úst neumytými rukami,

            • pri kašľaní zakryť ústa a nos jednorazovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša,

            • vyvarovať sa úzkeho kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky infekcie dýchacích ciest a ktorí majú najmenej jeden z nasledujúcich príznakov: horúčka, kašeľ, bolesť hrdla a dýchavičnosť.

            Dôrazne žiadame zriaďovateľov a riaditeľov škôl:

            1. aby zabezpečili v školách teplú vodu,

            2. nedezinfikovali ruky deťom netradičnými dezinfekčnými prostriedkami (napríklad octom),

            3. denne prostredníctvom školských rozhlasov upozorňovali a vyzývali deti na prísne dodržiavanie vyššie uvedených všeobecne preventívnych ochranných opatrení,

            4. zabezpečili zvýšené hygienické opatrenia v sociálnych zariadeniach a v školských jedálňach.

                 Odporúčanie pre športové zväzy a kluby ohľadom organizovania športových podujatí - na základe rozhodnutia ústredného krízového štábu sa ruší ČSOB maratón v Bratislave.

            MŠVVaŠ ďalej odporúča pri organizovaní športových podujatí:

            • realizovať tieto športové aktivity bez účasti divákov,

            • ak športové zväzy, obce resp. iné subjekty plánujú organizovať športové podujatie na verejných priestranstvách, zvážiť ich konanie,

            • pri organizovaní športových podujatí svoje postupy konzultovať so samosprávou, úradom verejného zdravotníctva (regionálnym hygienikom) a medzinárodnými športovými zväzmi

            • ak sa športové podujatie bude organizovať, zvážiť účasť športovcov z krajín, kde sa koronavírus objavil.

             

            Call centrá:

            · Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky – 0917 222 682

            · Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici - 0918 659 580

            · Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave – 0917 426 075

            · Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre – 0948 495 915

            · Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave - 0905 903 053

            · Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne – 0911 763 203

            · Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach – 0918 389 841

            · Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove – 0911 908 823

            · Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Žiline – 0905 342 812

             

            Zdroj: https://www.minedu.sk/ministerstvo-skolstva-vydalo-druhe-usmernenie-v-suvislosti-so-sirenim-koronavirusu/

            Zdroj: https://www.minedu.sk/usmernenia-k-sireniu-koronavirusu/

          • Imagine Logo Cup, Scratch Cup a Python Cup 2020

          • Dňa 12.2.2020 sa uskutočnilo celoslovenské kolo súťaží v programovacích jazykoch Imagine Logo, Scratch a Python, ktoré organizuje Univerzita Komenského v Bratislave. V jazyku Imagine Logo programovala Noemi Sasaiová (9.B) a Jakub Hangai (8.A). V jazyku Scratch programovali Radovan Kósa (5.B), Štefan Urban (7.B), Gábor Papp (6.A), Boris Stano (6.B) a David Dojčák (6.B). V jazyku Python programovali Patrik Šabík (9.B) a Matej Havran (7.B). Žiaci tak získali nové skúsenosti s programovaním v rôznych typoch úlohoch. 

          • Deň vody 2020

          • Na hodine environmentálnej výchovy si žiaci VI.B triedy vyskúšali biomonitoring a skúmanie kvality vody (pH). Pustili sa do bádania a vyskúšali si tradičné metódy určovania pH a aj digitálne pH metre. Aktivitu vykonávame pravidelne pri príležitosti blížiaceho sa Dňa vody (22.3.2020), ale aj ako súčasť aktivít vyplývajúcich z úspešne ukončného projektu Erasmus +. 

          • English theater

          • Žiaci 3. - 9. ročníka sa zúčastnili dňa 5. 3. 2020 na divadelnom predstavení v Juniore. Divadelné centrum - profesionálne neštátne divadlo, predviedlo pre I. aj II. stupeň vtipné a zrozumiteľné hry. Zaujalo výchovnými vstupmi s vtipnými improvizáciami, ale aj nápaditými kulisami. Źiaci si rozvíjali získané vedomosti a jazykové kompetencie v cudzom jazyku, a tak nadviazali na metódu CLIL a dva zrealizované medzinárodné projekty ERASMUS+.