• Technika v praxi

          • Zásadou online vyučovania je striedanie teoretického osvojovania vedomostí s praktickými skúsenosťami v reálnom živote. V rámci vyučovacieho predmetu s názvom Technika v praxi dostali žiaci VII.B triedy za úlohu vyrobiť z dreva, klincov a vlny obraz. 

          • Chemická olympiáda online

          • Dňa 12. 2. 2021 sme zorganizovali školské kolo chemickej olympiády online. Zúčastnili sa na ňom žiaci IX.B triedy Barbora Vinarčíková, Viliam Ruman a z IX.A triedy Jakub Hangai . Všetci traja sa zaradili medzi úspešných riešiteľov. Na 1. mieste sa umiestnila Barbora Vinarčíková s úspešnosťou 90%, na 2. mieste Jakub Hangai 76% a na 3. mieste Viliam Ruman s úspešnosťou 63%. Všetci postupujú do marcového okresného kola.

          • Úspešní v okresnom kole Dejepisnej olympiády

          • Dňa 11. 2. 2021 absolvovalo niekoľko žiakov našej školy online okresné kolo Dejepisnej olympiády na platforme EDUPAGE. Zastúpenie sme mali vo všetkých 4. kategóriách. Najúspešnejší bol Jakub Tóth (VII.A), ktorý sa umiestnil na vynikajúcom 4. mieste v kategórii E. Úspešnými riešiteľmi boli aj Jakub Hangai (IX.A) v kategórii C, David Dojčák (VII.B) v kategórii E a Tomáš Kolmačka (VI.A) v kategórii F. Všetkým zapojeným žiakom ďakujeme za reprezentáciu. 

          • Úspešní v okresnom kole Biologickej olympiády v kategórii C

          • V okresnom kole Biologickej olympiády v kategórii C sa umiestnil žiak Matej Havran z VIII.B triedy na 4. mieste a Natália Lacková z VIII.A triedy na 9. mieste. Obaja súťažili v prostredí platformy EDUPAGE. K úspechu obom žiakom gratulujeme. 

          • Skladáme tangramy

          • Na vyučovacej hodine techniky dostali žiaci 2. stupňa úlohu - vytvoriť tangram. Táto logická hra pochádza z Číny. Skladá sa zo siedmich základných častí, z ktorých žiaci poskladali rôzne tvary. Použili na to papier aj kartón, niektorí jednotlivé časti vyfarbili. Pri skladaní museli vždy použiť všetkych sedem častí. Vzdelávanie spojili so zábavou. 

          • Úspešní na okresnom kole Geografickej olympiády

          • Dňa 5. 2. 2021 nás 9 žiakov reprezentovalo na okresnom kole Geografickej olympiády v online platforme EDUPAGE. V kategórii G sa Thomas Raphael Wágner (V.B) umiestnil na 4. mieste so stratou jedného bodu na 3. miesto, Péter Papp (V.A) sa umiestnil na 25. mieste a Markus Frtús (V.B) skončil na 27. mieste. V kategórii F,  taktiež so stratou jedného bodu sa umiestnil na 4. mieste Jakub Tóth (VII.A), 9. miesto obsadil David Dojčák (VII.B) a na 28. mieste sa umiestnil Martin Mlinka (VI.A). V kategórii E na 18. mieste sa umiestnil Matej Havran (VIII.B), na 29. mieste skončila Natália Cintulová (IX.A) a na 35. mieste Saša Stribulová (VIII.A). Síce dvom žiakom postupové miesto uniklo len o vlások, chceme sa im poďakovať za aktívnu účasť aj v tomto náročnom čase a zároveň všetkým gratulujeme! 

          • Návrat do školy

          • Na základe platného rozhodnutia MŠVVaŠ SR a uznesenia Vlády SR sa prezenčné vyučovanie začína dňa 8. 2. 2021 pre žiakov I. stupňa ZŠ. Súčasne sa otvára prevádzka ŠKD a ŠJ. Podmienkou  nástupu žiaka na prezenčné vyučovanie je negatívny test jedného rodiča alebo zákonného zástupcu žiaka a predloženie čestného vyhlásenia o bezinfekčnosti (viď formuláre). Vyučovanie žiakov II. stupňa prebieha naďalej dištančnou formou. Formuláre (.docx): Ziak_8a_08022021.docxziak_GDPR_08022021.docx, Formuláre (.pdf): Ziak_8a_08022021.pdfziak_GDPR_08022021.pdf

          • Meriame čas a tešíme sa do školy

          • Počas dištančného vzdelávania v I.C sme si podľa návodu od pani učiteľky vyrobili nielen kyvadlo, ale aj presýpacie hodiny, ktore sme vyskúšali i v praktickom živote. Kým pri kyvadle sme počítali kmity, pri presýpacích hodinách počet otočení našich hodín, kým sa naobedujeme, vyrobíme si písmenko, vyplníme pracovný list alebo stihneme urobiť anjela v snehu. 

          • Práca sociálneho pedagóga online

          • Počas dičtančného vzdelávania je veľkou oporou pre učiteľov a žiakov aj sociálna pedagogička na škole, ktorá si pripravila zaujímavú aktivitu pre našich prvákov po skončení online výučby a priblížila im ako funguje slnečná sústava vo vesmíre. Žiaci prejavili o túto formu práce veľký záujem, nadchlo ich to k spolupráci a získali množstvo nových a zaujímavých informácií. 

          • Rovesnícke vzdelávanie tretiakov

          • Hodiny vlastivedy v III.C boli spestrené o prezentáciu žiackych projektov na tému krajské mestá Slovenska. Úlohou každého žiaka bolo vytvoriť projekt o jednom krajskom meste na Slovensku, ktoré mali žiaci obzvláštniť nejakou zaujímavosťou. Projekty boli nápadité a zodpovedne vypracované, a tak sa vďaka jednotlivým projektom aj ostatní žiaci v triede naučili od spolužiakov niečo nové. Žiaci nadviazali na svoje skúsenosti s projektovou prácou a vzájomným obohacovaním na svoju činnosť počas vianočných prázdnin, kedy tiež nezaháľali, ale rozvíjali svoju čitateľskú gramotnosť tým, že si prečítali každý jeden nejakú knihu a napísali o nej čitateľský denník. Ten následne prezentovali na hodine slovenského jazyka a rozvíjali si tak čitateľskú gramotnosť.

          • Netradičné učenie z domu

          • Žiaci I.B sa popri každodennom osvojovaní nových písmen zo slovenskej abecedy a vedomostí z oblasti matematiky venujú aj objavnému vyučovaniu. Svojpomocne si podľa návodu pani učiteľky vyrobili presýpacie hodiny a kyvadlo, pomocou ktorých merali čas pri rôznych činnostiach.

          • Finančná gramotnosť online

          • Žiaci II.B na online hodine matematiky nadobudli nové vedomosti aj z finančnej gramotnosti. Zoznámili sa nielen s euromincami a bankovkami, ale aj platobnými kartami. Dozvedeli sa, kde majú dospelí svoje úspory a prečo je dobré šetriť. V závere hodiny si vyskúšali nákup pomocou prezentácie a v domácom prostredí sa zahrali na obchod. Nezabudli ani na výtvarnú výchovu. Svoju šikovnosť dokázali nielen pri kreslení a vyrábaní, ale aj pri stavaní snehuliaka.

          • Netradičný hosť na online hodine geografie

          • Dňa 1. 2. 2021 sa na hodinu geografie v 9. ročníku žiakom Základnej školy, Ul. sv. Michala 42 v Leviciach pripojil netradičný hosť. Pozvanie prijala Dr. Patrícia Chrzanová Pečnerová, evolučná biologička, ktorá v súčasnosti pôsobí v Kodani a pripravila si pútavú prednášku o terénnom výskume v polárnych oblastiach Švédska, Grónska a Ruska. Zaujímavým spôsobom porozprávala o tom, ako terénny výskum prebieha, poukázala na ochranu prírody, globálne otepľovanie aj na vymieranie druhov v oblasti, ktorá veľmi rýchlo reaguje na zmeny klímy. Všetky informácie doplnila osobnými pocitmi, ktoré v navštívených krajinách prežívala.

          • Rozvíjanie komunikačných zručností

          • Počas dištančného vzdelávania nezaháľajú ani žiaci IV. B. Pracujú veľmi usilovne a zodpovedne. Každý deň si prehlbujú svoje vedomosti v každej vzdelávacej oblasti a svoje komunikačné zručnosti a prezentačné schopnosti predvádzajú pri predstavovaní svojich referátov a projektov.

          • Prezentácie a referáty IV.A triedy

          • Žiaci IV.A triedy sa počas dištančného vzdelávania venujú tvorbe prezentácií a referátov k jednotlivým učivám. Na literárnej výchove vypracovali pracovný list o divadelnej hre a vyhľadali si aj informácie o spisovateľovi Jánovi Uličianskom a jeho tvorbe. Informácie čerpali nielen z učebnice, ale aj z rôznych internetových zdrojov. Získali nové informácie o olympijských kruhoch a priradili k jednotlivým farbám svetadiely. Rozšírili si svoje vedomosti o Trenčíne a okolí na hodine vlastivedy, o obehovej sústave na prírodovede a o vlastných podstatných menách na hodinách slovenského jazyka. 

          • Práca s beletriou počas dištančného vzdelávania

          • Žiaci 5. - 9. ročníka v rámci podpory rozvoja čitateľskej gramotnosti dostali od vyučujúcich slovenského jazyka a literatúry zadanie prečítať do Vianoc aspoň jednu knihu. Po prečítaní mali žiaci spracovať svoje dojmy a názory na knihu prostredníctvom prezentácií, plagátov a pod. Okrem stručného obsahu žiaci charakterizovali hlavné postavy a vyjadrovali svoj názor, čo sa im na knihe páčilo a čo nie. Mnohí sa tejto úlohy zhostili bravúrne, o čom svedčí malá prehliadka ich diel. Na hodinách slovenského jazyka a literatúry je žiakom neustále pripomínaný význam čítania pre ich osobnostný rozvoj a v tomto období, kedy trávia veľa času za počítačmi, je kniha vynikajúcim prostriedkom na relaxáciu. Aj v 2. polroku budú žiaci v čítaní kníh pokračovať a opäť sa podelia o svoje dojmy na konci školského roka.

          • Poznávame osobnosti Slovenska

          • Na hodine vlastivedy v III.A triede mali žiaci za úlohu vypracovať referáty o nejakej známej osobnosti z ich obce, mesta alebo Slovenska, ktoré si navzájom prezentovali na online hodine. Aj takýmto spôsobom sa oboznámili s významnými rodákmi, ich životnými príbehmi a dielami. 

          • Objavné vyučovanie druhákov

          • Priepustnosť pôdy bola témou na hodine prvouky v II.C triede, ktorú realizovala pani učiteľka online s využitím prvkov objavného vyučovania. Žiaci tak získali vedomosti o tom, že v pôde sa nachádza voda. Na hodinách matematiky sa učili sčítovať a odčítovať prostredníctvom hry s názvom Bingo, ktorá ich veľmi motivovala k práci a pripravila ich na úspešné online testovanie v prostredí platformy EDUPAGE. 

          • Keď budem veľký, chcem byť...

          • Deti z II.A počas vianočných prázdnin strávili s rodičmi nielen príjemné sviatočné chvíle, ale hlavne voľné dni, ktoré využili na to, aby sa čo najviac dozvedeli o zamestnaní svojich rodičov. Zo spoločne stráveného času plného otázok o tom, čo presne robia ich rodičia, kde sa nachádza ich pracovisko, čo k svojej práci potrebujú a prečo vlastne pracujú, vznikli takéto krásne projekty. Možno to ovplyvní ich rozhodnutie o budúcom povolaní.